Verslag bezoek Gazelle Dieren

Met 32 personen begonnen wij deze bijeenkomst in de Oase in Dieren. Helaas moesten we het, door een miscommunicatie, zonder het Statenlid Mark Smits doen. Dat was jammer, maar we hebben dit  opgevangen door de aanwezigen een aantal vragen  te stellen o.m. over het al dan niet verplichten van een fietshelm. Dat zorgde voor een levendige discussie. Enkele reacties waren

 

  • Dat moet iedereen zelf weten (liberaal standpunt)
  • Jazeker dat moet verplicht worden
  • Medisch specialisten pleiten ook voor het dragen van een fietshelm.
  • Denk aan de zorgkosten, die met valpartijen gemoeid gaan
  • De meeste ongelukken gebeuren in en om het huis en daar draag je ook geen valhelm.
  • Als kinderen een fietsje krijgen en leren fietsen dragen ze ook een helmpje
  • In het buitenland is het gewoon of zelfs verplicht

 

Na deze levendige discussie zijn we naar de Gazelle fabriek gegaan. Sinds enkele jaren beschikt Gazelle over een Experience Center en het bezoek bleek zeer de moeite waard.  We werden  hartelijk ontvangen kregen verdere  uitleg over de invulling van het programma.

We begonnen met een kort filmpje over het ontstaan van het bedrijf. 

In 1892 begonnen Willem K├Âlling en Rudolf Arentsen in Dieren een rijwielhandel die zou uitgroeien tot het enige Nederlandse fietsmerk dat het predicaat Koninklijk mag voeren. Daarna kon iedereen in eigen tempo met een audio tour langs de vitrines van de tentoonstelling. Natuurlijk hadden de heren  speciale aandacht voor de oude gereedschappen. Daarna konden we een kijkje nemen in de fabriekshal en met de audio tour konden we volgen hoe een fiets wordt gemaakt en het productieproces van dichtbij bekijken.  Aan het einde van de fabriekstour konden we een muntje, dat wij hadden gekregen,  in een machine doen en door middel van enkele ferme omdraaiingen kregen we een fietsplaatje van Gazelle. Een leuke, tastbare  herinnering!  In het Experience Center staan maar liefst 100 verschillende e-bikes opgesteld. Een persoonlijk advies leidt tot de juiste keuze en de fietsen worden steeds hipper.

 

De volgende bijeenkomst van het VVD Seniorennetwerk Gelderland is na de zomervakantie (!) op

5 oktober 2023. We gaan dan naar de Marke, een Agro innovatie centrum in Hengelo (Gld).

Het is een melkvee proefbedrijf voor wetenschappelijk  landbouwkundig onderzoek. Samen met boeren en andere partners werken zij aan kringloop landbouw, natuur inclusieve- en precisie landbouw. De Marke is onderdeel van de Wageningen Universiteit en Research.