Ronald Haverkamp neemt afscheid van politiek Rheden

De raadsvergadering op 26 april jl. was de laatste voor Ronald Haverkamp. Na een lange politieke carrière in de gemeente Rheden, waarvan 12 jaar wethouder, is Ronald per 1 mei gestart als directeur/bestuurder bij het Sportbedrijf Attaro in Zevenaar. Onze fractievoorzitter Yola heeft hem bij deze raadsvergadering toegesproken en bedankt voor al zijn inzet voor Rheden en haar inwoners. Zie hieronder de woorden van de fractie voor Ronald.

Dank voorzitter dat ik paar woorden mag richten tot wethouder Haverkamp die vandaag zijn laatste raadsvergadering in de gemeente Rheden heeft gehad.

Beste Ronald,

Daar zit je dan in je laatste raadsvergadering met een nieuwe raad die jij nauwelijks kent maar die ook jou niet kent. Dus laat ik deze raad meenemen in jouw politieke carrière. Geïnstalleerd als raadslid op 2 november 2004 en van 2006 tot 2010 ben je fractievoorzitter van de VVD geweest. In april 2010 start je met je eerste termijn als wethouder en dat zullen er 3 worden. Als wethouder heb je  met 3 colleges en 3 gemeenteraden gewerkt en allemaal hadden ze eigen dynamiek, hun eigen gebruikswaanwijzing. Jij verstaat de kunst om dat snel te lezen en daar dan mee te dealen. En dan een manier te vinden om, hoe het college of de raad is samengesteld, je doelen te bereiken.

Van die 18 jaar in de Rhedense politiek heb ik maar 8 jaar mee mogen maken en in die jaren was jij ‘onze wethouder’ .

Wat een gedreven en bevlogen raadslid en wethouder ben jij geweest in al die jaren.  Een die de liberale waarden, waar de VVD voor staat, altijd hoog in het vaandel heeft; een die oog heeft voor de verantwoordelijkheid van de raadsleden, een die weet hoe hij de raad moet bedienen, een die hart heeft voor Rheden en haar inwoners. Maar ook een die zich aan afspraken houdt. Zeker als die in een coalitieakkoord staan. Je was onvermurwbaar als daar aan getornd werd, of een poging daartoe werd gedaan.

Ronald, Je bent een goede en handige debater die door uitdagers, vaak de oppositiepartijen, slecht te vangen was. Met  je grondige voorbereiding en je politieke antenne ging je geen debat uit de weg. En het is toch meerdere keren voorgekomen dat je je politieke tegenstanders enigszins verward en teleurgesteld achter liet. Maar dan had je wel bereikt wat je wilde bereiken en spannend was het wel.

Als wethouder was je enorm resultaat gericht en altijd bereid met iedereen te praten en te bewegen waar nodig om uiteindelijk dat voor elkaar te krijgen wat je wilde; of wat de raad van je wilde. Je was , en bent nog steeds, vrij duidelijk en je eigen mening steek je niet onder stoelen of banken; soms komt dan die straatvechter, die jongen uit Velp Zuid, in je naar boven. Dat waren momenten waar ik wel van kon genieten. Nou ja, afgelopen oktober heb ik het zelf mogen ervaren en dat debat was niet makkelijk. Niet voor jou en niet voor mij. Ondanks dat we nogal van mening verschilden, heeft het onze persoonlijke relatie niet geschaad. Dankjewel daarvoor.

Je hebt door de jaren heen veel voor elkaar gekregen. De afgelopen 4 jaar heb je de bouw van een nieuw gemeentehuis in gang gezet, heb je voor een trendbreuk gezorgd als het om de Posbank gaat en niet te vergeten heb je  een aantal mooie woningbouwprojecten in gang gezet. De Imboslaan, Ziekenhuisterrein Velp en het Recordterrein om er maar een paar te noemen. Er gaat gebouwd worden en daar heb jij de basis voor gelegd. Dat is goed voor Rheden, dat is goed voor haar inwoners.

De VVD fractie zal je gaan missen. Je debatten, de discussies met de fractie, je enorme ervaring in de lokale politie, je liberale kijk op het leven. Of dat voor deze nieuwe raad ook zo is, weet ik niet. Misschien zijn ze wel blij dat ze niet meer met jou te maken hebben; dat debat niet meer hoeven aan te gaan en dat liberale geluid niet meer van je horen. Dat scheelt ze waarschijnlijk een hoop stress. En maak je geen zorgen, de huidige fractie zal dat liberale geluid loud en clear laten horen in deze raad.

Ronald , dank voor alles wat je als raadslid en wethouder voor Rheden en haar inwoners hebt gedaan.  Dank voor meer dan 18 jaar VVD-geluid in onze gemeente. Dank voor de fijne en open samenwerking met de VVD fractie.

Veel succes Bij Attaro in Zevenaar; Het ga je goed.