Vragen aan het college inzake overlast panden kamerverhuur

Op 26 augustus jl. heeft de raad een brief ontvangen van de heren Kranenburg en Slijkhuis inzake de overlast van het grote aantal panden voor kamerverhuur in Velp. Mijn fractie heeft al een aantal keren vragen gesteld over beschermd en begeleid wonen en de overlast die dat in een aantal gevallen met zich mee brengt. De brief van inwoners verontrust ons en naar aanleiding van deze brief hebben wij daar de volgende vragen over:


 

1.         In Velp zijn in een straal van 500 meter minimaal 20 panden met kamerverhuur ( al dan niet begeleid en/of beschermd wonen).

a.        Houdt de gemeente bij het afgeven voor exploitatievergunning kamerverhuur rekening met de reeds afgegeven exploitatievergunning kamerverhuur in dezelfde buurt?

b.        Wordt bij vergunningverlening de afweging gemaakt of het gaat om begeleid en/of beschermd wonen?

c.        Welke criteria worden gebruikt bij vergunning verlening voor begeleid  en beschermd wonen?

2.         Weigert de gemeente vergunningaanvragen wanneer de woon- of leefomgeving van het kamerverhuurbedrijf of de openbare orde op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloedt? Zo ja, hoe vaak is dat in de afgelopen twee jaar gebeurd?

3.         Een exploitatievergunning kamerverhuur wordt, volgens onze informatie, voor onbepaalde tijd afgegeven? Waarom is hier voor gekozen?

4.         Is het college bereid te overwegen om exploitatievergunningen kamerverhuur ook voor bepaalde tijd af te geven?

5.         Hoe staat het college tegenover de idee om voor verlenging van de exploitatievergunning kamerverhuur ( wanneer vergunningen voor bepaalde tijd worden afgegeven) als voorwaarde mee te nemen dat er weinig tot geen overlast door de buurt ervaren is in de afgelopen vergunningsperiode?

6.         In Velp en Rheden wordt er overlast ervaren bij panden waar kamers verhuurd worden ( al dan niet begeleid en/of beschermd wonen) Zie o.a. de brief van de heren Kranenburg en Slijkhuis over de Kerkallee in Velp.  Inwoners hebben deze overlast regelmatig gemeld.   Heeft het college wel eens een vergunning ingetrokken omdat er hinder en overlast voor de omgeving is veroorzaakt? Zo ja, hoe vaak is dat in de afgelopen 2 jaar gebeurd.

7.         Het is verboden om binnen het kamerverhuurbedrijf soft- en harddrugs

a.        Voorradig te hebben

b.        Te bereiden

c.        Te bewerken

d.        Te verwerken

e.        Te verkopen

f.          Te vervaardigen

g.        Te gedogen  dat anderen deze ruimte  hiertoe gebruiken

Vraag: Heeft het college al eens een vergunning ingetrokken  op grond van artikel 2 en 3 van de Opiumwet? Zo ja, hoe vaak is dat in de afgelopen 2 jaar gebeurd.