Speciale raadsvergadering met de Algemene Beschouwingen

Deze speciale raadsvergadering start met een korte terugblik naar vorige week dinsdag 4 juni jl. In de late avond en vroege nacht is een zeer zware storm - een tornado - over onze gemeente getrokken en heeft met name in Rheden een ongelofelijke schade aangericht.

© RK

In een paar minuten tijd werd het dorp omgebouwd tot een haast onherkenbare ravage. Meer dan 100 meldingen zijn binnen gekomen bij de gemeente;  honderden bomen zijn ontworteld,huizen zijn (zwaar) beschadigd en verschillende brandweerkorpsen uit de omliggende gemeenten hebben hulp verleend bij deze ongekend zware storm. Het mag een wonder genoemd worden - helemaal als je bekijkt hoeveel schade is aangericht - dat er geen persoonlijke ongelukken hebben plaatsgevonden of zelfs dodelijke slachtoffers zijn gevallen, aldus onze burgemeester die zelf al om 1 uur ‘s nachts aanwezig was op de plek des onheils om poolshoogte te nemen en waar mogelijk ondersteuning en bijstand te bieden. Onze gemeente is een gemeente waar saamhorigheid en samenredzaamheid hoog in het vaandel staan, en daar zijn we trots op. Namens de raad heeft onze Yola samen met Marleen Noorland van de PvdA een kort dankwoord gericht aan allen die geholpen hebben in de nacht van dinsdag 4 op woensdag 5 juni en bij de nasleep van de storm. En daarnaast een speciaal woord van dank voor onze burgemeester en wethouder Ronald Haverkamp; die beiden hun agenda's hebben leeggemaakt om alle getroffen plaatsen te bezoeken en hulp te bieden.

 

Voordat we van start gaan met de Algemene Beschouwing neemt wethouder Klomberg het woord. In de Mei-circulaire die we afgelopen week ontvangen hebben komt een extra bedrag van 1,5 miljoen onze kant op. Als bijdrage bij de grote overschrijdingen van bijvoorbeeld jeugdzorg en WMO. Hier zijn we uiteraard heel erg gelukkig mee. Met deze bijdrage, en met alle maatregelen die het college afgelopen periode al geïnitieerd heeft komen we dit jaar uit op een tekort van 8 ton. En dat is een stuk beter dan de 6 miljoen + die eerder begroot was. Complimenten voor het college en de betrokken ambtenaren met deze mooie verbeterde prognose.

Maar - aldus wethouder Klomburg - laten we niet te vroeg juichen want met deze bijdrage van het Rijk zijn we er helaas nog niet, er zal nog steeds stevig bezuinigd moeten worden. Aankomende maanden zal het college alle mogelijkheden van bezuinigingen in beeld brengen, want we hebben nog steeds een gat van 5 miljoen.. De raad maakt vervolgens de keuzes over welke bezuinigingen zullen gaan plaatsvinden.

 

Vervolgens neemt onze Yola het woord bij de aftrap van de Algemene Beschouwingen. Haar motto: Rheden sterker maken. Sterker economisch en financieel gezien, sterker qua ruimtelijke ordening en duurzaamheid en uiteraard ook sterker op sociaal vlak. Om onze gemeente nog sterker te maken in deze ontwikkeling komen we met twee moties, te weten:

  1. Motie Begeleid Wonen - voor duidelijke afspraken omtrent verdeling begeleid wonen projecten in de regio; tevens willen we een andere (meer adequate) afhandeling door de gemeente.
  2. Motie Overschrijding Budgetten binnen Begroting - zodat wij als raad op voorhand gewezen worden op verwachte overschrijdingen, zodat wij onze kaderstellende taak kunnen uitoefenen.

Wethouder Hofstede geeft aan dat onze motie over Begeleid wonen moeilijk te realiseren zal zijn. Een stop op begeleid wonen gaat niet, want bewoners wonen in deze woningen zelfstandig zonder begeleiding. De zorg over een onevenredige spreiding die deelt het college, het is niet handig om meerdere huizen op een plek in één buurt te concentreren. Maar de zorgaanbieder bepaalt de locatie, daar hebben wij als gemeente weinig invloed op. Het college is op dit moment al regionaal aan het kijken naar oplossingen, ook om restrictiever om te gaan met de verschillende zorgaanbieders. De uitslag van deze gesprekken kunnen we medio 2020 verwachten. Over de problemen met de klachtenregistratie van de omwonenden had de wethouder het volgende te zeggen. "We handelen al proactief - ook in het registreren. Adequaat reageren is dus nu niet aan de orde." Ze erkende wel dat meldingen niet altijd geregistreerd worden als klacht, dat zou een reden kunnen zijn waarom het niet wordt geregistreerd. 

 

Wethouder Klomberg is enthousiast over onze financiële motie “Ik zou ‘m bijna zelf geschreven kunnen hebben  - maar omdat we alles eigenlijk al doen zie ik geen toegevoegde waarde en is de motie overbodig geworden." Wij zijn het niet eens met de gedachtegang in dezen van het college. Door op voorhand te kunnen sturen op onverwachte uitgaven geeft de raad de mogelijkheid om haar kaderstellende (en controlerende) taak uit te oefenen. 

 

Lang verhaal kort, wat is er gebeurd met onze twee ingediende moties?

Motie 1: Begeleid Wonen is in aangepaste vorm ingediend en vervolgens met 24 stemmen voor aangenomen.

Motie 2: Overschrijding Budgetten hebben wij ingetrokken. Wij zullen hier in een later moment op terugkomen.

 

En om met een positieve noot te eindigen – we hebben de motie van D’66 gesteund om Arnhem te flankeren in het faciliteren van het songfestival volgend jaar. Rheden zou mee kunnen liften op de toeristische en recreatieve voordelen die het songfestival de regio zou kunnen brengen, daarnaast zorgt het organiseren van een groot evenement zoals dit ook voor veel bevinding en saamhorigheid. Onze fractie is daar uiteraard unaniem voor – en onze voorzitter vatte het als volgt samen: “Songfestival naar Arnhem en omgeving? Douze points!” 


Lees in de bijlage onze Algemene Beschouwingen