Cultuurnota en afschaffen betaald parkeren

Twee pittige discussies in de raad van gisteren. Maar we starten zoals altijd eerst met de rondvraag. De VVD heeft aandacht gevraagd voor het betrekken van de jeugd bij de viering van 75 jaar bevrijding in 2020. De burgemeester zegde namens het College toe dat dit de bedoeling is en dat de Provincie ook subsidiemogelijkheden heeft waarvan gebruikt van zal worden gemaakt.

Daarna spraken we over de Cultuurnota Spelender-wijs. RiQQ en de Bibliotheek, onze twee grootste culturele instellingen, kunnen rekenen op financiële bijdrage. Daar was geen discussie over. De discussie spitste zich toe op de zogenaamde Podiumregeling die al in januari van dit jaar was vastgesteld en nu onderdeel werd van de Cultuurnota. Deze regeling geeft aan de podiumgezelschappen, het Filmhuis Dieren en Rhederart de mogelijkheid op drie locatie het podium te huren: Studio 26, Kunsthuis 13 en Theothorne. Ondanks dat al eerder over deze regeling was besloten, waren de SP en GPR/Burgerbelangen bang dat door het invoeren de zaal Theothorne zal verdwijnen. Maar de Raad heeft al langer het beleid dat er geen stenen of ondernemers worden gesubsidieerd. Nog afgezien van de vraag of het wettelijk nog wel is toegestaan een individuele ondernemer te steunen. Martinique heeft het standpunt van de VVD ook met verve verdedigd; is niet altijd eenvoudig als er op basis van verkeerde voorstelling van zaken wordt gediscussieerd. Hulde!

De Raad ging dan ook niet mee in de voorstellen om de regeling aan te passen.

 


Jammer dat de SP en GPR/Burgerbelangen nog een motie van treurnis indiende. Die haalde het uiteraard niet. De wethouder viel niets te verwijten en hij heeft de Raad steeds op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Die motie was dan ook wat de VVD betreft buiten de orde en haalde het ook niet.

 

Wij vinden het mooi dat de cultuurnota ongewijzigd is vastgesteld. Dat geeft ruimte voor RIQQ  en de Bibliotheek en de amateurgezelschappen om er gebruik van te maken.

 

Een tweede heikel punt was het afschaffen van het betaald parkeren ( als laatste) in Velp. Daar werd al in 2015 toe besloten, doch er diende nog nader onderzoek plaats te vinden. Vanzelfsprekend kost het afschaffen geld; er komt minder (parkeer)geld binnen bij de gemeente. Echter het voordeel is dat door deze parkeervriendelijke maatregel het winkelcentrum in Velp meer kansen krijgt. Gratis parkeren met blauwe zone zal meer winkelend publiek trekken. uit onze eigen gemeente en van buiten. Het wordt door het winkelend publiek en de winkeliers als vriendelijk ervaren. Daar doen we het voor! Op termijn komt dat naar de gemeente toe. Een investering dus zoals Sjir de twijfelaars en tegenstemmers voorhield! Met een ruime meerderheid is het besluit genomen om het betaald parkeren in Velp per 1-2-1-2020 af te schaffen.

 

Voordat we aan de hamerstukken beginnen dient Yola, namens alle fracties van deze Raad, een motie ‘Vreemd aan de orde van de dag inzake tekorten sociaal domein’ in.(zie bijlage) Hierin vragen we het rijk structureel meer geld beschikbaar te stellen om de transformatie succesvol te kunnen afronden. Sinds 2015 is de gemeente druk met de transitie van het Sociaal Domein. Het is nu tijd voor de transformatie. Maar omdat met name door de extra vraag in de jeugdzorg de kosten hiervoor enorm oplopen is het onzeker of de gemeente zonder extra geld nog volwaardige hulp kan bieden. Zie deze motie ook als een ondersteuning van de Open brief van onze wethouders aan hun partijgenoten in het kabinet en de Haagse coalitie.

 

Als laatste heeft Jaap verzocht de volgende stukken ter kennisname te agenderen voor een voorbereidende vergadering

  • Regionale samenwerking
  • Visie Park Daalhuizen
  • Concept huisvestingsverordening 2020.

Om 22.30 sloot de voorzitter de vergadering.