De Raad van 26 maart 2019

De burgemeester heette aan het begin van de vergadering de gasten van de Raad welkom.  Dat doet hij elke Raadsvergadering. Wij nodigen iedere Raad gasten van de Raad uit. Die gasten vertellen wij over het werk van de Raad. AU bent van harte welkom om ook eens op bezoek te komen. U kunt zich opgeven bij de griffie. 

Na het welkom ging de burgemeester door met de agenda. Er stonden vier bespreekstukken op de agenda.  Veiligheid, vraag om rapportage WMO (motie van vorige vergadering), Participatie van clienten en inwoners voor de jeugdwet en de participatie wet en tot slot een financieelstuk voor de uitgangspunten voor de meerjarenraming. 

Bij het eerste agendapunt werd voortgeborduurd op de vorige vergadering. Na het staken van de stemmen werd ditmaal opnieuw gestemd. Het voorstel werd eerst bij amendement gewijzigd en vervolgens aangenomen.  Hierdoor heeft de Raad nu een zienswijze gegeven op het voorstel van het college om een meldingsapp te introduceren. Als VVD hebben wij aan gegeven dat het goed zou zijn als deze app maximaal ingezet wordt waarbij het dus ook mogelijk is anoniem te melden. Wij denken dat je hierdoor meer meldingen krijgt en het dan mogelijk wordt een keuze te maken of je wel of niet op die meldingen gaat reageren. Als meldingen met naam en toenaam moet worden gedaan denken wij dat er minder meldingen komen.  En dat is jammer.

De motie vreemd aan de orde van de dag over de rapportages WMO werd unaniem aangenomen.

De participatie van clienten en inwoners en de adviesraad daarvoor leidde tot een lange technische discussie. Sjit Hanssen diende namens de VVD een amendement in om te zorgen dat de Raad duidelijker kaders mee zou geven. Uiteindelijk werd het amendement aangenomen en werd ook het aangepaste voorstel aangenomen. Hiermee kan het college aan de slag om een nieuwe adviesraad sociaal domein en de bijbehorende verordening te regelen.

Het financiele stuk ging over de aanpak om de meerjarenraming  sluitend te krijgen. De Raad wil graag inzicht in alle mogelijkheden hebben om te bezuinigingen.  

Tot slot werden er nog een aantal hamerstukken aangenomen waarvan de Raad vooraf heeft aangegeven geen debat te wensen. Deze voorstellen werden unaniem aangenomen.