Raadsvergadering 20 december 2016

Gisteren hebben we de laatste raadsvergadering van 2016 gehad. De agenda werd fors gewijzigd doordat er 3 moties `Vreemd aan de orde van de dag’ ingediend werden en van het hamerstuk Conceptbegroting Presikhaaf Bedrijven een bespreekstuk werd gemaakt.

 Allereerst stemde de hele raad in met de naamgeving van het  Guus Dijkhuizenplantsoen in Velp. Ook de volgende agendapunten werden met een hamerslag aangenomen:

•          Lokale nota publieke gezondheid

•          Overdracht accountantsdiensten naar Baker Tilly Berk

•          Doorontwikkeling vergadermodel

Het eerste bespreekstuk is de conceptbegroting Presikhaaf Bedrijven (PHB). Daar zijn op dit moment allerlei ontwikkelingen gaande. De wethouder geeft een toelichting op actuele ontwikkelingen en wacht de besluiten af die op 23 december in het Dagelijks Bestuur van PHB worden genomen en zal de raad daar dan over informeren.

 Nu komen de moties ‘ Vreemd aan de orde van de dag’ aan de orde. Dat is een motie over een onderwerp dat niet op de agenda van de raad staat. De eerste die wordt ingediend heet  ‘ Circulaire economie... en de knellende kaders’. Hierin wordt een onderzoek gevraagd om voor 1 april 2017 een inventarisatie te maken van de huidige kaders die een ‘knellende’ uitwerking hebben op het behalen van de ambities op het gebied circulaire economie. Met andere woorden, de indieners willen weten welke huidige kaders belemmerend zijn voor de circulaire economie. De VVD ziet de toegevoegde waarde niet van deze  motie omdat er kaders zijn vastgesteld in de startnotitie (door de raad vastgesteld in april 2016). Na een behoorlijke discussie en de toelichting van het college welke stappen zij in de nabije toekomst  gaan zetten wordt de motie ingetrokken.

 Vervolgens werd de motie ‘ Blijverslening, ook in Rheden’ behandeld.Hierin wordt het college gevraagd de mogelijkheden (incl. voorwaarden en kosten) te onderzoeken voor het invoeren van een Blijverslening in de gemeente Rheden en de raad hierover  uiterlijk 1 april 2017 te rapporteren. Hier gaat het erom dat ouderen een financiering/lening  kunnen krijgen om aanpassingen te doen in en aan hun woning zodat zij daar langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De VVD staat achter deze doelstelling maar vraagt zich af wat de toegevoegde waarde is van deze motie t.o.v. de bestaande instrumenten. Het college ziet deze motie als een aanvulling op het succesvolle project  ‘Mijn huis, mijn toekomst’.  De motie is met algemene stemmen aangenomen.

 Als laatste wordt de motie ‘ Minister, beperk je tot het wat!’ besproken die is ingediend door de rekenkamercommissie waar ook het VVD fractielid Sjir Hanssen deel van uit maakt. Deze motie is ingediend om er voor te zorgen dat de minister geen wetswijziging  moet voorstellen om de samenstelling van de Rekenkamer(commissie) te wijzigen en dat de invulling van de rekenkamerfunctie tot de bevoegdheid van de gemeenteraad moet worden gelaten; Er wordt tevens verzocht een afschrift van deze motie  te sturen naar alle fracties in de tweede kamer, de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) en  alle gemeenten in Nederland. Na het beantwoorden van een aantal vragen door de rekenkamercommissie is de motie met algemene stemmen aangenomen.

Tot slot krijgt de nestor van de raad, de heer Jochemsen, als laatste woord. Hij geeft een korte terugblik op dit raadsjaar. Hij noemt oa. de herbenoeming van onze burgemeester,de goede onderlinge samenwerking en heeft een speciaal woord van dank voor het team van de griffie en de bodes.

 Om 22.00 sloot de voorzitter de vergadering.