Raadsvergadering 24 november 2015

Voorzitter opent de vergadering om klokslag 20.00 uur.


De aanvang van de raadsvergadering loopt zeer voorspoedig en binnen 10 minuten zijn de eerste vijf punten van de agenda doorgenomen en besloten. Het eerste bespreekstuk betreft voorstel omtrent vluchtelingen; uitgangspunten voor de opvang van vluchtelingen en het nader onderzoek naar mogelijkheden van huisvesten van statushouders. De agenda laat nog de volgende vier bespreekpunten zien; huisvestingsverordening, de bestuursrapportage, WOB verzoeken en het Grondstoffenbeheer beleidsplan.

Aangaande de opvang van vluchtelingen, is tijdens de eerste termijn bij alle partijen de tendens dat de ingediende motie van 22 september jl tijdens de raadsvergadering nog steeds breed wordt gedragen. Voorliggend raadsvoorstel is dan ook het gevolg hiervan. Jaap Uithof zet helder uiteen dat de VVD niet alleen content is met genoemde motie, maar ook met het feit dat tijdens de informatie-avond een ieder heeft kunnen inspreken. Dit betekent niet dat wij als VVD in kunnen gaan op alle geluiden.
Wat voor de VVD bij voorliggend raadsvoorstel nog extra aandacht behoeft is het maximum van 300 personen en de termijn van de locatie. Duidelijk wordt dat het college, op het indienen van de twee amendementen hierover, kristalhelder deze punten bevestigd. Daarmee is het doel van de VVD bereikt.
Het raadsvoorstel wordt vervolgens unaniem aangenomen.

Volgende bespreekpunt is de huisvestingsverordening. 
  1. Op 1 januari 2015 is de nieuwe Huisvestingswet in werking getreden. De nu voor de gemeente Rheden geldende Huisvestingsverordening is vastgesteld door de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Sinds 1 juli 2015 is de Stadsregio Arnhem Nijmegen opgehouden te bestaan. Vanwege de nieuwe Huisvestingswet is een inhoudelijke aanpassing noodzakelijk. Volgens de intrekkingswet WGR-plus is de huidige regionale Huisvestingsverordening nog geldig tot 1 januari 2016.  

Op dit punt is er voor de VVD geen reden tot vragen aan het college, cq aanvullend debat. Het voorstel wordt dan ook aangenomen.

Sjir Hanssen voert het woord over de Bestuursrapportage en daarbij de realisering van de Gemeentewinkel. De voorzitter van de Raad geeft op voorhand aan dat de term Gemeentewinkel niet handig is, aangezien het geen fysieke winkel betreft en een direct gevolg is de ontwikkelingen van de organisatie en en bijbehorende bedrijfscultuur die naar een netwerk organisatie toe zal gaan.
In de woordmelding van Sjir Hanssen wordt duidelijk naar voren gebracht dat wij als VVD vasthouden aan het adagium eerst beleid, dan pas geld. Hiervoor wordt een amendement ingedient door de VVD die met 24 voor en 3 tegen wordt aangenomen. Het voorstel zelf wordt met 22 voor en 5 tegen aangenomen. Naast de gemeentewinkel wordt er door Sjir Hanssen de complimenten uitgedeeld aan het college en de organisatie voor de presentatie van de bestuursrapportage.

Vervolgens voert Yola Hopmans het woord over de afsluiting van de elektronische weg voor verzoeken o.g.v. de Wet openbaarheid van bestuur. Een open en transparante overheid is belangrijk voor onze democratie. Maar daar maken ook mensen misbruik van en daarom is actie nodig.
Door de elektronische weg voor deze verzoeken af te sluiten zal de indiener van een Wob-verzoek iets meer moeite moeten doen een verzoek in te dienen. Niet meer een mail typen en op verzenden drukken maar een brief typen, printen, in een envelop stoppen, postzegel erop en op de post doen. Dat zijn we wellicht in dit digitale tijdperk niet meer gewend maar het werkt nog steeds afdoende. En zal de makkelijke manier om misbruik te maken van deze wet ook afsluiten. D66 dient een voorstel in om een formulier op de website van de gemeente te zetten. Daarmee is er wel een digitale mogelijkheid. Meerdere gemeenten in den landen hebben hier (positieve) ervaringen mee. Dit wordt door de raad aangenomen.

Sjir Hanssen neemt het woord over om in te gaan op het raadsvoorstel Grondstoffenbeheer. Hoe nu verder was de afsluitende vraag die door de VVD werd gesteld op 21 april. En die vraag brengt Sjir Hanssen nu wederom naar voren en als het college dit onderwerp zo belangrijk vindt, waarom dan geen concrete acties?
Hierop volgt een amendement van de VVD, hetgeen een duidelijk actieplan laat zien en wel zo, dat 2 amendementen van SP en Groenlinks en D66, uiteindelijk opgenomen worden in het VVD amendement. 

Om 00.05 uur sluit de voorzitter de vergadering.