Bijdrage 'Ik vind' van Sjir Hanssen in de Regiobode van deze week

Vorige week mocht ik als inwoner van het dorp Ellecom een flyer ontvangen over de voorgenomen ontwikkeling van de boerderij Borchkeppel. Dit particuliere initiatief werd door de drie betrokken partijen gepresenteerd. In de flyer werden alle inwoners van Ellecom en ook belangstellenden van daarbuiten uitgenodigd voor een informatieavond op 26 januari 2017.

Er is door het College van B&W een voorontwerpbestemmingsplan vastgesteld en dat werd ter inzage gelegd. De avond van 26 jan was er opgericht om alle informatie aan de belangstellenden beschikbaar te stellen. Een mooi voorbeeld hoe het participatieproces in onze gemeente loopt.

Ik heb als betrokken inwoner de kou getrotseerd en op weg naar de informatiebijeenkomst. De avond zelf is goed bezocht. Een groot aantal inwoners van Ellecom hebben de weg naar de Eikenstraat 3 weten te vinden en daarnaast een groot aantal belangstellenden van buiten het dorp Ellecom. Alle drie de betrokken partijen hebben informatie verstrekt aan de aanwezigen in de vorm van een presentatie en er was gelegenheid tot het stellen van (kritische) vragen. Een van de inwoners kreeg het woord en vertelde dat de laatste weken het geheel in de media behoorlijk wat aandacht had gekregen. In de media werd door een aantal mensen een mening gedeponeerd alsof het de mening van geheel Ellecom zou zijn. Voor haar gold dat zeker niet en gezien het applaus trek ik de conclusie dat meerdere mensen deze mening zijn toegedaan.

Al met al een voor mij een positieve avond waarin alle partijen de mogelijkheid hebben om hun zegje te doen. Het proces is duidelijk gemaakt en iedere partij (voor of tegen) heeft de mogelijkheid om in alle fasen van het proces gebruik te maken van het recht tot inspraak. Ik vind dat ook iedereen (dus voorstanders maar ook tegenstanders) daar gebruik van moet kunnen maken en ook moet doen. Dat is nu het mooie in Nederland. Daar kan en mag het.  Mag ik toch blij zijn dat Ellecom in Nederland ligt.

Maar dan toch een kleine kanttekening.  In de weken voordat er een besluit genomen is door het college, was de informatie over de plannen onvolledig. In diezelfde weken zijn er mensen van een politieke partij in het dorp Ellecom langs de deur gegaan met vragen maar vooral met hun meningen.

Dat bevreemdt mij. Ik ben van het soort dat de juiste stappen volgt. Eerst een beeld vormen op basis van de complete (beschikbare) informatie, dan een oordeel vormen en vervolgens een besluit nemen Blijkbaar is er een politieke partij die dit niet gebruikt en op basis van een vooringenomen oordeel een besluit neemt en vervolgens de (niet complete en correcte) informatie gaat verspreiden. Dit riekt naar populisme en ik weet uit goede bron dat deze partij dit eigenlijk verfoeit. Maar dat is landelijk zo en ik had gehoopt dat dit lokaal ook zo werd ervaren.

 Sjir Hanssen

Inwoner van Ellecom