VVD zoekt extra ruimte voor bedrijven

De VVD vindt de economische beleidsnota een belangrijk stuk. De VVD heeft ingebracht dat we geen behoefte hebben aan meer onderzoeken, er zijn er al heel wat geweest. Het is tijd voor actie. De VVD is van mening dat er op alle bedrijventerreinen binnen de wettelijke mogelijkheden maximaal aan functieverruiming moet worden gedaan.  De "Ja, tenzij houding".  Daarom heeft de fractie, na debat samen met D66 en de PvdA, een amendement ingediend met als inhoud: "verruiming van functies op alle bedrijventerreinen".  Het amendement werd aangenomen.


Onderstaande tekst is uitgesproken door Sjir Hanssen in de Raadsvergadering van 22 maart 2016.

 

Voor ons ligt een raadsvoorstel waarin de raad wordt gevraagd in te stemmen met de actualisatie van de economische beleidsnota en visie flexibilisering/functieverruiming op de bedrijven terreinen van de gemeente Rheden. 

Deze nota is een nota waar we als VVD al een tijd op hebben gewacht. Waarom zult U misschien vragen? Omdat deze nota input levert voor een groot aantal beleidsterreinen en deze terreinen zijn volop in beweging. In eerdere vergaderingen heeft U – in een ander beleidsveld- gesproken over een paraplunota . We als VVD zien deze beleidsnota als een paraplunota waarin kaders en richtlijnen worden gegeven voor andere (ondersteunende) beleidsterreinen. 
Op zichzelf zijn we als VVD content met de voorliggende nota. Toch een paar punten die we het college graag mee willen geven. In het uitvoeringprogramma worden een groot aantal akties beschreven. Een aantal van de acties behelzen onderzoek doen naar …. In onze (bescheiden) mening hoort in een uitvoeringprogramma geen onderzoek te worden gedaan maar alleen maar acties die moeten bijdragen aan de realisatie van het beleid. Daarnaast wordt er in de beleidsnota regelmatig verwezen naar onderzoeken. Er is echter geen overzicht van welke onderzoeken worden gebruikt. Dat maakt het minder sterk. Het enige onderzoek wat wordt gemeld is de basis voor nota “De economische toekomst van de gemeente Rheden”. Alleen wordt nergens gemeld wanneer de nota is vastgesteld en van welke datum het onderzoek is. Het kan 2011 zijn maar in de aanhef wordt gesproken dat de nota is vastgesteld voordat de economische en financiële crisis in alle hevigheid losbarstte . Het bevreemd ons als VVD dan wel dat deze nota als basis is gebruikt voor het voorliggende voorstel. Kan het college aangeven of datgene wat in de vastgestelde nota economische toekomst de gemeente Rheden ook nu nog steeds geldt. Dan nog een opmerking omtrent het proces. Er is de afgelopen periode met heel veel betrokkenen gesproken. Deze gesprekken hebben input geleverd bij het tot stand komen van deze nota. In de informatieavond heeft de PvdA de vraag gesteld of alle betrokkenen vooraf ( dus voor publicatie)  op de hoogte zijn gesteld van datgene wat met hun inbreng is gedaan. Dat blijkt niet het geval te zijn. Als VVD zijn we van mening dat dit niet meer kan in deze tijd en vragen het college dan ook om toe te zeggen dat dit in de toekomst niet meer voor zal komen.
Daarnaast missen we bij de flexibilisering / functie verandering van bedrijven terreinen ambitie. Als VVD zijn we van mening dat we als overheid een faciliterende rol hebben en dat wil deze gemeente ook. In het proces om te komen tot een nieuwe bestuursstijl wordt het adagium “Ja tenzij” veelvuldig gebruikt. Dat missen we in dit voorstel en daarom hebben wij een amendement voor bereidt . De titel is “Ja tenzij…”en voorzitter ik beperk met tot het voorlezen van het aangepaste besluit.